Arkitektritad strandvilla

Strandvilla Västös Strand
Strandvilla Västös Strand
Kök med underbar utsikt på Västös Strand

”Den här platsen är spännande,  det är inte bara orörd natur, det finns fler dimensioner. Det har hänt något här innan.”

Arkitekt Jonas Lindvall

Arkitektur i harmoni med naturen

De fristående husen är ritade av arkitekt Jonas Lindvall och utformade för att skapa en harmonisk atmosfär. De fristående husen är varsamt placerade cirka 100–150 meter från havet, precis ovanför stranden med rogivande utsikt, bara några kliv från den mysiga kuststigen.

Arkitekten har valt stora glaspartier för att förstärka känslan av att man sitter utomhus vid havet oavsett årstid. Takhöjden är väl tilltagen för att skapa rymd. De fristående husen har en takterrass där man kan njuta av en hänförande utsikt över tallarna mot havet. Från köket kan man skjuta upp glasdörrar och gå ut på terrassen; det blir som en förlängning av rummet. 

Materialen består framförallt av högklassiga naturmaterial. Interiöra snickerier som garderober och köksinredning är av hög kvalitet. Golvet är av furu. Alla dörrar inomhus är skjutdörrar. Fasaden är penslad med järnvitrol inspirerad av fasaderna på de vindpinade fiskebodar som finns längs den gotländska kusten, fast i modern tappning.

De fjorton fristående husen på 100 kvadratmeter är i två etage och erbjuder stor sällskapsyta, men kan också ha plats för hemmakontor. Husen har tre sovrum med upp till tio sängplatser vilket är anpassat för den stora familjen eller för dem som vill ha många övernattande gäster. Tack vare högt i tak kan man ha våningssängar med tre bäddar.

Strandvilla på Västös Strand
Sovrum Strandvilla Västös Strand
Kök Strandvilla Västös Strand

Arkitekt Jonas Lindvall berättar

– Gotland är ett spännande ställe i världen, så oförstört jämfört med andra ställen i Sverige, konstaterar Johan Lindvall, arkitekt. Platsen i sig är så stark, varför jag på något plan ville göra så lite som möjligt när jag utformade husen. Jag har utgått från en skala som är  anpassad till terräng och vegetation och med en färgskala som anpassar sig till naturen.

– Det finns en mystik i den gotländska naturen. Kanske är jag lite romantiserande? Men till exempel stenpiren, i den finns en historia som ligger och ruvar, den väntar på att bli berättad eller upplevd. Här finns en stämning som man inte hittar på så många andra platser.

– Utgångspunkten har varit att husen ska fungera både för korta och långa vistelser, fortsätter Jonas. Här ska finnas allt man behöver för att umgås eller vila, för alla åldersgrupper, par, familjer med barn och vänner.

– Tack vare att marken sluttar har vi haft goda förutsättningar att fördela utsikten demokratiskt och det blir bra ljusförhållanden, förklarar Jonas. På taken är det terasser med utsikt över tallkronorna. Den yta vi tagit från marken får vi igen där uppe.

– Vi har byggt så att bottenvåningen följer markens lutning. Man kommer in vid entrén, tar ett par steg ner till vardagsrummet, sen ytterligare steg ner till köket. Rumshöjden blir högre och högre ju närmare havet man kommer.

– Våra materialval anknyter till skandinavisk tradition med en färgskala som passar med platsen. Vi har också valt furugolv istället för exempelvis ek, för att det ska passa bättre med Gotland.

– För mig är det viktigt med lugn, harmoni och tydlighet. Ordning och reda. Det är människorna som jag önskar ska ge liv i huset, inte saker.

Jonas Lindvall Arkitekt
Foto: P-A Jörgensen

köp en arkitektritad strandvilla

Planritning A Strandvilla Västös Strand
Planritning B Strandvilla Västös Strand

Intresseanmälan

Strandvilla på Västös Strand, Gotland

Cecilia Daun, mäklare
Cecilia Daun
Fastighetsbyrån