Underbara norra Gotland

Har du gått längs den vackra stenkusten på norra Gotland? Sett ljuset reflekteras mot kalkstenen, känt doften av hav och lyssnat till tystnaden? Här finns så många platser att uppleva med alla sinnen.

Nära till fler aktiviteter

Vandra på norra Gotland
Action Club Lärbro

På Västös Strand är det enkelt att hålla igång med flera olika aktiviter, se vår sida om dessa! Därutöver finns en hel del att göra runt om på norra Gotland.

I Kappelshamn kan du rida på Enegårdens islandshästar.

Precis innan Lärbro finns Action Club för dig som gillar lekfulla aktiviteter, gärna på bräda med eller utan hjul, kanske rent av med motor? De hyr också ut Cake elektriska motorcyklar och mopeder. På sommaren hittar du Action Club på olika stränder som exempelvis Hideviken eller Slite. Då kan du hyra en jetski!

På andra sidan Kappelshamnsviken, bakom Nordkalk, ligger racingbanan Gotland Ring med 7,3 km bana. Där finns möjlighet att åka racing-taxi, hyra snabba elfordon eller köra egen bil. 

I Slite finns både Golfklubb och Tennisklubb, samt en en rolig och utmanande bana för MTB, Gotland Bike Park.

Om du tycker om att vandra är Klintkustleden en fantastisk sträcka kust från Björkume vid Burge till Harudden vid Hallshuk. Här går du ibland uppe på det höga klintberget och ibland nere på stranden. Totalt är sträckan 30 km fågelvägen, men var beredd på att du kan få klättra upp och ner på branta stigar.

Man kan dela upp sträckan i mindre bitar: Harudden och en bit söderut 1,8 km. Sigsarve–Svarthäll/Ire 1,1 km (stor höjdskillnad). Lickershamn–Björkume/Burge 8,9 km. Vill du gå lite längre är sträckan Harudden–Svarthäll/Ire 15 km.

Att bada på norra Gotland

Bada norra Gotland
Bada norra Gotland

Vår egen strand vid Västös är en vacker stenstrand med inslag av sand. Du kan dyka ner från piren i det klara vattnet. Perfekt för lata sommardagar då du vill njuta av havsbad på nära håll.

När du vill ut och åka kan du hitta alla slags badstränder på övriga norra Gotland! Sandstrand, stenstrand, klippor eller kalkbrott. Långgrunt eller djupt direkt, med eller utan serveringar, bara att välja!

Gör som gotlänningarna; börja med att kontrollera vindriktningen innan du väljer strand för dagen. Det varmaste vattnet finns på de stränder som har inlandsvind.

Kappelshamn, liten och familjär med brygga. Sand och gräs på stranden, botten är mestadels sand men också lite sten. 

Ireviken och Svarthäll, en av Gotlands vackraste sandstränder inramad av hög klintkust i både norr och söder. Svarthäll är den norra delen av stranden. Det blir ganska djupt snabbt, så kanske inte för de minsta barnen?

Blå lagunen, bada i ett kalkbrott vid Ar! Det är grunt i ena änden, men i övrigt hoppar man i från klippkanter. Undvik kanske under högsäsong då det är extremt populärt och svårt att få parkering. Eller åk dit mot kvällen?

Hideviken, vilsam sandstrand med brygga. Mycket långgrund. Perfekt för barnfamiljer och för vuxna som gillar att den härliga platsen.

Smöjen, vacker strand med mjuka vita stenar. Greklandskänsla. Det blir djupt direkt så bara för simkunniga. Man kan simma till stenblock ute i vattnet. Stranden ligger vid stora kalkstensbrott.

Slite, centralt belägen badplats med nära till affärer och annat i Slite. Fin sandstrand med brygga, möjlighet att fika på Medusas badcafé eller handla i Elsas kiosk.

Åminne och Vitviken, en fin och lång sandstrand, långgrunt och bra för barnfamiljer. Åminne är den sydliga delen som är lite mer exploaterad med stor camping och servering. Den norra delen heter Vitviken och har en mer gammaldags charm, men där finns Vitvikens café och ofta försäljning av närproducerade livsmedel och glass.

Sudersand, en riktigt lång och härlig sandstrand på Fårö. Här finns serveringar och kiosk. Mycket populär badstrand. Kan ta tid att komma med Fåröfärjan under högsäsong, så planera med god tidsmarginal.

Ekeviken, en annan lång och härlig sandstrand på Fårö, utan serveringar, men passa gärna på att stanna till vid bageriet och caféet Sylvis döttrar. Många som kitesurfar här. Precis som för Sudersand: tänk på att det kan ta tid att komma med Fåröfärjan under högsäsong.

Ställen att upptäcka

Bläse norra Gotland
Furillen norra Gotland

På den norra delen av Gotland präglar kalkstenen och kalkindustrin naturen. Hög klintkust, steniga stränder och vacker hällmark. Du kan se spår av gamla kalkugnar. Här finns mer barrskog än på södra Gotland, men det är mager mark och vindpinat. 

Hallshuk ligger nära Västös Strand, du kan till och med promenera dit längs kusten. Hallshuk är den stora höga klinten allra längst ut vid inloppet till Kappelshamnsviken. Där uppifrån har du en vidunderlig utsikt över havet och viken. Nedanför ligger det gamla fiskeläget och en liten hamn. Längre upp finns ett fint litet kapell där många väljer att gifta sig och ibland bjuds det på musik där.

Harudden ligger väster om Hallshuk. Här finns en grillplats och en mycket fin promenadväg som till stor del går en bit ovanför stranden, inåt land, men med fin utsikt. Har du tur kommer du hit precis när blåelden blommar, då påminner landskapet om Provence med sina lavendelodlingar.

Sigsarve  är ett pyttelitet fiskeläge som ligger precis norr om Ireviken och Svarthäll. Det är en stenig strand inramad av mycket höga och mäktiga kalkstensklintar. Man parkerar uppe på berget och går sedan en ganska brant stig ner till stranden. En riktig pärla!

Bläse Kalkbruksmuseum ligger på andra sidan viken, du kan se den stora slagghögen och den höga skorstenen på det gamla kalkbruket från Västös Strand. Platsen drivs av Bläse Kalkbruksmuseums intresseförening. Här finns museum med historik om kalkbrytningen, restaurang och ofta olika konstutställningar. Ibland ges konserter.

Stenkusten är kuststräckan mellan Bläse och Ar. Det är en sevärd del av kusten, som ses bäst till cykel eller med en lite tuffare bil, då vägen är riktigt gropig! I söder är det hög kust som sen planar ut norrut. 

Barläst och Asunden ligger norr om Slite, på andra sidan Vägumeviken. Barläst är en plats där det förut bedrevs kalkbränning och vars byggnader vårdas av Lärbro hembygdsförening. Asunden är en ö som man kan köra ut till. Här finns ett riktig fint litet raukfält. Observera att vägen till Asunden är mycket gropig!

Furillen är en halvö som låtit höra om sig. Här ligger hotellet Fabriken Furillen som är känt för sin minimalistiska design. Man kan ta sig runt ön och hitta både stenstränder och sandstränder.

Hångers källa och kyrkoruinen Gann ödekyrka ligger nära Lärbro. Det sägs att Israel Kolmodin skrev ”Den blomstertid nu kommer” vid Hångers källa. Elinghems ödekyrka ligger en bit inåt land från Ireviken. En fin kyrkoruin.

Vid Skulpturfabriken i Boge här har skulptören och designern Stina Lindholm byggt upp en oas där hon visar upp sin egen produktion i betong, samt en butik och café.

Bungemuseet är ett friluftsmuseum i stil med Skansen, med många gamla byggnader. Det ligger precis innan Fårösund och är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. Här finns också en Mat- och Kaffestuga.

Bungenäs är en halvö som genomgått en spännande förvandling från kalkindustri, till militärt område för att idag vara en plats med restaurang och flera nya hus i en speciell design som smälter in i naturen. Du parkerar bilen utanför och tar dig runt till fots eller på cykel – har du tur finns det cyklar att låna.

Fårö är ett givet utflyktsmål, men därför också mycket välbesökt under högsäsong. Har du möjlighet: åk dit på för- eller eftersäsong så slipper du färjekön och trängsel på vägarna. Här finns allt från fina sandstränder och raukfält till mysiga restauranger och caféer.

Fika och äta gott

Saffranspannkaka
Romantik på Gotland

Kappelshamns Veranda är ett avspänt ställe, med god mat och mycket trivsel. På somrarna går det bra att sitta ute på verandan eller i den stora trädgården. Ibland bjuds det på musik. 

Gotlandsvåfflan längst in i ”Vikändan” av Kappelshamnsviken serverar gourmetvåfflor som mat eller dessert.

I Lickershamn kan du köpa rökt fisk hos Putte på Lickers eller äta mat på Lickershamnskrogen. Här är särskilt fint på kvällen med solnedgången.

Ihre Gård kan ni äta lunch eller fika. Där finns också ponnyridning och lekplats för barnen.

Är du sugen på pizza finns Gotlandspizzan närmast i Lärbro. Om du kör lite längre finns pizza också på Mejeriet i Stenkyrka och på Slitebadens hotell i Slite. I Slite finns dessutom Fiskbaren nere i hamnen och Slite Strandbar vid Slite Strandby.

Är du ute på en tur i trakten av Rute kan du fika och äta pizza på Rute Stenugnsbageri, äta fiskrätter på Lergravs fisk eller gå på Sjökrogen i Valleviken. Du kan också äta på Fabriken Furillen.

Precis innan Bunge kyrka går vägen till Prima gård där de satsar på ekologiskt i lantlig miljö. Där kan du både fika och äta mat. Köp gärna med kaffe av deras egen rostning!

Handla mat och annan service

Handla lokala matvaror på norra Gotland
Tanka bilen i Slite på norra Gotland

Det går ofta smidigt och snabbt att handla och uträtta ärenden på norra Gotland. Många undviker att åka in till Visby och trängas på sommaren och handlar hellre lokalt.

Förutom de butiker som räknas upp här: håll ögonen öppna för gårdsbutiker där du kan köpa färska grönsaker.

Nybakat bröd kan du köpa på Hembaket i Kappelshamn. Om du kommer från Västös Strand: ta till höger i korsningen när du kommit fram till Kappelshamn.

Tempo Stenkyrka ligger på vägen ut från Visby till Västös Strand. Där kan du handla mat.

I Lärbro finns COOP Lärbro där du kan handla mat, hämta paket och göra andra postärenden. De är ombud för Postnord, DHL och Schenker. Här finns också en Tankvärt-mack.

I Slite kan du uträtta många ärenden på samma gång och på liten yta. Här finns både COOP och ICA, Systembolaget, Kronans Apotek, Vårdcentral och en OKQ8-mack.

Intresseanmälan

Strandvilla på Västös Strand, Gotland

Cecilia Daun, mäklare
Cecilia Daun
Fastighetsbyrån